Yükleyiciyi Kapat

Otomatik Vites Araba Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik Vites Araba Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik Vites Araba Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Büyükşehirlerde işe gidiş ve dönüş saatlerinde daha sık yaşanan trafik yoğunluğunda araba kullanmak sabır gerektiriyor. Gün içinde direksiyon başında geçirilen saatler sürücüleri strese sokabiliyor. Tercih edilen arabanın sürüş konforu bu noktada önem kazanıyor.

Seyahatinize karar vermeden önce Rent Go’nun sunduğu araç kiralama seçeneklerini keşfedin.

Seyahat esnasında veya trafikte dur-kalk yaparken vites değiştirmeye ve debriyaj pedalına ihtiyaç duyulmaması, otomatik araçlarda sürüş hakimiyetini arttırıyor. Direksiyon başında çok fazla vakit geçirmeyen kişilerin bile rahatlıkla kullanabileceği otomatik vites arabalar, sürücülere daha iyi bir sürüş konforu sağlıyor.

Otomatik Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik araçlarda vites değiştirmek, manuel araçlarla karşılaştırıldığında daha rahattır. Son yıllarda manuel araçlara göre daha sık tercih edilen otomatik vites arabalar nasıl kullanılır sorusu sürücüler tarafından merak ediliyor. Öncelikli olarak manuel araçlarda yer alan fren, gaz ve debriyaj pedallarından, debriyaj harici gaz ve fren pedalı otomatik araçta da yer alıyor.

Araç akışının yoğun olduğu yollarda kullanılan aracın stop etmesi, yeni araç kullanmaya başlayan kişiler için oldukça büyük bir sorun oluşturuyor. Debriyaj kullanma gereği duyulmaması ve stop ettirme gibi durumların yaşanmaması nedeniyle yeni araç kullanıcıları, otomatik arabaları çok daha rahat kullanabiliyor.

Otomatik Vites Ne Demek?

Vites, otomobillerin hızını ve çekiş gücünü ayarlayan dişlilere verilen addır. Otomatik vites ise, motor devrine bağlı olarak dişlilerin araç tarafından kendi kendine idare edilmesi anlamına gelir. Otomatik araç kullanmak için vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini ve nasıl hareket ettirmeniz gerektiğini bilmeniz yeterlidir.

Otomatik vites arabalarda (model tipine bağlı farklılık gösterebilir) P, R, N ve D olmak üzere 4 temel vites ve 1, 2, 3 sabit vitesleri bulunur:

P-Park etme: Yolculuğunuzu sonlandırmak istediğinizde kullanmanız gereken vitestir.
R-Geri Gitme: Aracı ters yönde hareket ettirmek için kullanılan vitestir.
N-Boşa Alma: Aracı boşa alma işlevi görür. Araç hareket halinde iken asla ‘N’ vitesi konumuna getirilmemelidir. Yoğun trafikte geçirilen uzun saatlerde tercih edilebilir.
D-Sürüş: D vitesi ileri gitmek için kullanılır. Seyahat sırasında otomatik vites arabalarda hızı arttıkça, uygun vites derecesini araba kendisi ayarlayabilir.

Otomatik Vites Araba Nasıl Çalıştırılır?

Adından da anlaşılacağı gibi otomatik vites arabalar birçok işlevi size bırakmadan sürüşte kolaylık sağlıyor. Otomatik vites kullanımı, manuel araç sürücülerine ilk kullanımda farklı gelse de sağladığı avantajlar yönünden son dönemlerde daha çok tercih edilmeye başlanmıştır.

Peki otomatik vites araba nasıl çalıştırılır? Aracınızda gerekli sürüş hazırlığını ve kontrolleri yaptıktan sonra yolculuğa çıkmaya hazırsınız. Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.

Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P den D (sürüş) konumunu getirmeli ve el frenini indirmelisiniz. Son olarak ayağınızı frenden hafifçe kaldırarak arabayı hareket ettirebilirsiniz. Peki otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır? Birçok otomatik vites arabada geri kaymayı önleyici sistemler bulunur. Yokuş çıkarken yapmanız gereken tek şey gaza biraz daha yüklenmektir.

Araç Kiralamada Otomatik Vites Tercih Ediliyor

Otomatik vites nasıl kullanılır sorusuna cevap arayan sürücüler, yolculuklarını daha konforlu hale getirecek araçları tercih ediyor. Günün en güzel saatlerini yoğun trafikte geçirmek sürücüler üzerinde stres ve gerginlik oluşturabiliyor.

Şehir trafiğinde ve uzun seyahatlerde vites değiştirme ile uğraşmak istemeyen sürücüler araç kiralamada en çok otomatik vitesi tercih ediyor. Manuel araçlara göre çok daha kolay ve çaba gerektirmeyen sürüşler için tercih edebileceğiniz, kiralık otomatik vites arabalar için sitemizi ziyaret edebilir, birçok farklı model arasından seçiminizi yapabilirsiniz.


Bu İçeriği Paylaş

Diğer Blog İçeriklerimiz

WhatsApp Hattı